Bitcoin kopen

Introductie

Wil je graag Bitcoin kopen maar weet je niet hoe? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ben je op zoek naar de makkelijkste, beste en/of veiligste manier voor het aanschaffen van Bitcoin, lees dan deze guide!

De stappen die je moet nemen om Bitcoin te kopen zijn in het kort:

 1. Zoek een exchange (beurs) die Bitcoin verkoopt.
 2. Wissel jouw euro’s in voor Bitcoin.
 3. Verplaats de Bitcoin naar jouw eigen, veilige Bitcoin wallet.

Als je deze guide goed doorneemt, worden de volgende dingen duidelijk:

 1. Hoe en waar kan ik Bitcoin kopen?
 2. Hoe kies ik de juiste exchange?
 3. Hoe zorg ik ervoor dat mijn Bitcoin veilig is nadat ik het heb gekocht?

Exchange (beurs) kiezen

Wat is de beste exchange om Bitcoin te kopen? Dit hangt van een aantal factoren af, namelijk: privacy, limieten, snelheid, wisselkoers, reputatie, fees & betaalmethoden.

1. Privacy: houd je gegevens veilig

Wil je anoniem Bitcoin kopen? Dan vallen een aantal betaalmethoden al meteen af, zoals bankoverschrijving, creditcard, pinpas, PayPal en andere methoden waar persoonlijke informatie of identificatie vereist is. Bitcoin kopen met contant geld of een storting van contant geld is beste manier om anoniem bitcoin te kopen.

Q. Waarom zou je anoniem Bitcoin willen kopen?
A. Het verifiƫren van jouw identiteit kan bij sommige exchanges wel dagen duren. Hierdoor kan je niet direct Bitcoin kopen.

2. Limieten: Ben je van plan grote aantallen te kopen?

De waarde van 1 Bitcoin in Euro schommelde vanaf het begin van het jaar 2019 tussen de ā‚¬3.000 en ā‚¬11.000. 1 Bitcoin is dus over het algemeen, veel geld in Euro waard. Als je van plan bent een grotere hoeveelheid Bitcoin te kopen (20 of meer) dan is het raadzaam om dit te doen bij een grote broker of exchange.

Coinbase is een van de grootste exchanges waar je Bitcoin kunt kopen, met een gekoppelde bank account en bankoverschrijving.

De meeste cash exchanges hebben geen limieten, maar dit verschilt per exchange. Deze informatie vind je op het exchange overzicht.

3. Snelheid: Wanneer heb je de Bitcoin nodig?

Hoe snel wil je euro’s omzetten in Bitcoin? Bij de verschillende methoden zit een verschillende doorlooptijd. Dit heeft te maken met de verificatie van je identificatiedocumenten. Deze worden gecheckt, voordat je jouw Bitcoin kunt kopen.

Een van de snelste manieren om Bitcoin te kopen is via de Bitcoin pinautomaat, mits deze in de buurt is natuurlijk. Dit komt omdat dit dus anoniem is. Op deze website vind je een kaartje met daarop alle Bitcoin ATM’s.

Er zijn ook brokers/exchanges die met bankbetaling, credit card of pinpas directe aanschaf van Bitcoin ondersteunen.

4. Wisselkoers

Er is geen officiƫle Bitcoin prijs. Bekijk de gemiddelde prijs van Bitcoin op alle grote exchanges op TradingView of CoinDesk.

Op deze websites zie je de actuele, gemiddelde prijs van Bitcoin. Let wel op; de prijs wisselt per dag en zelfs per minuut! Wil je actief met je Bitcoin bezig zijn qua in- en verkoop, kijk dan regelmatig naar de koers.

5. Reputatie: pas op voor oplichters!

Hoe lang bestaat de exchange al? Is de exchange betrouwbaar? Ons exchange overzicht geeft hier meer inzicht in.

6. Fees: krijg je een goede deal?

Alle brokers en exchanges rekenen fees (kosten) voor hun diensten. Hiermee verdienen zij geld. Zoek vantevoren goed uit wat de kosten zijn per broker of exchange en bepaal zelf wat je fair vindt. De fees kunnen veel verschillen, wat afhankelijk is van bijvoorbeeld de betaalmethode.

Vergeet geen rekening te houden met stortings- en opnamekosten (deposit en widthdrawal fees) en eventuele tradingfees.

7. Betaalmethoden

Hoe wil je betalen voor je Bitcoin? Dit is misschien wel de belangrijkste factor in de keuze voor de manier waarop jij jouw Bitcoin gaat aanschaffen.

Betaalmethoden

Er zijn zoals eerder gezegd verschillende betaalmethoden, dit zijn de meest gebruikte:

 • Bitcoin kopen via een bank met een betaalpas, creditcard of bankoverschrijving;
 • Bitcoin aanschaffen met contant geld of een cash storting;
 • Geld inwisselen voor Bitcoin bij een Bitcoin pinautomaat (ATM);
 • Bitcoin aankopen met PayPal.

Credit card of pinpas (iDeal)

Creditcards en betaalpassen zijn het meest gebruikte middel om online te betalen, er zijn dan ook genoeg goede opties om Bitcoin te kopen op deze manier.

Voordelen

 • De meeste mensen zijn al bekend met het aankopen van producten online met een creditcard of pinpas (iDeal).
 • De Bitcoin is ‘direct’ in jouw bezit nadat de eerste verificatiestappen van de exchange/broker zijn doorlopen.

Nadelen

 • Hoge kosten, als je geen haast hebt met het kopen van Bitcoin kan je dit beter via een bankoverschrijving doen vanwege de lagere fees.
 • Persoonsgegevens zijn nodig om Bitcoin te kopen, je zult altijd een ID-kaart, paspoort of rijbewijs moeten aanleveren om via een creditcard Bitcoin te kopen.

Dit zijn een aantal goede exchanges om Bitcoin te kopen met een creditcard:

 • Coinbase – AustraliĆ«, Canada, Singapore, VS, Groot-BrittaniĆ« en het grootste gedeelte van Europa (ook Nederland)

In Nederland is de meest voor de hand liggende optie kopen met iDeal, dit is voor de meeste mensen de makkelijkste manier van online betalen. Bij de volgende exchanges is het erg gemakkelijk om Bitcoin met iDeal te kopen:

 • Bitvavo – Het grootste gedeelte van Europa

NordVPN